Soorten plinten

Een plint is een horizontale afwerking onderaan een muur om te voorkomen dat vocht zich ophoopt tussen een ondervloer en een muur. Het is meestal een kadervormige plank met een rand om te voorkomen dat water van de vloer naar beneden loopt. Het kan ook een permanente beschermlaag zijn die aan de muur wordt bevestigd.

Soorten plinten

Er zijn vele soorten plinten. Een daarvan is de geperforeerde plank die schimmelgroei helpt voorkomen en zorgt voor een goede luchtcirculatie voor het drogen van de lucht. Een tweede soort is de massieve plint die zorgt voor een gladde afwerking van vloeren en muren en die ook zeer effectief is bij het voorkomen van schimmelgroei en zorgt voor een goede luchtcirculatie. Het massieve type wordt gemaakt van geperforeerde draad, koudgevormde platte platen en koudgevormde holle platen. Een ander type is het zwevende type dat wordt gemaakt van schuine planken zonder randafwerking, maar gewoon een doorlopende rok. Het meest esthetische en doeltreffende type is de doorlopende plint die is gemaakt van vlakke planken met alleen verticale strepen over de hele plank. Het meest gecompliceerde type is de geribbelde plank die wordt gemaakt van speciale sterke gladde planken. Ook hiervoor zijn speciale constructietechnieken nodig.

Geschiedenis

Soorten plinten

Plinten zijn al in gebruik sinds de eerste eeuw bij het ontstaan van het idee van wandafwerking. Ze werden door de huislieden gezocht om de kamers mooier te maken. Ze boden de mogelijkheid om hun eigen stijl en ontwerpen tot uitdrukking te brengen en stelden hen in staat de kamers te personaliseren. Plinten laten plaatsen

Soorten plinten

De meest bruikbare plinten van allemaal zijn de platte plinten. Polypropyleen is een van de materialen die worden gebruikt voor het maken en er zijn verschillende prestige fabrikanten van polypropyleen plinten. Over het algemeen zijn de planken slechts 8-25 mm dik, maar velen gebruiken de planken om de dikte af te laten hangen van de kosten van de grondstoffen. Afgezien van de polypropyleen plank, worden composiet platen ook gebruikt. Ze zijn bekend als MDF platen. Zij zijn gemaakt van vezels met gemiddelde dichtheid die met vezels zijn versterkt. Hun ontwerp en mechanische structuur is vergelijkbaar met die van de polypropyleenplaat.

Plinten hebben een geschiedenis van meer dan 5000 jaar en er zijn in de loop van de voorbije 5000 jaar heel wat innovaties in het proces geweest. De meest prominente innovatie waren de verticale planken, waarmee in de jaren 1600 werd begonnen. Plinten van topkwaliteit kunnen worden gemaakt van hardhout en polypropyleen. Aangezien elke plank een beetje anders is dan de andere, moeten de planken afzonderlijk worden geassembleerd.